کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان یکی از روش های جدید و جذاب در دندانپزشکی است که برای زیباسازی ظاهر دندانها یا ترمیم آنها ابداع شده است. کامپوزیت ماده خمیر مانندی است که دارای طیف رنگی است که می توان با توجه به سلیقه و متناسب با رنگ دندان ها یا چهره فرد انتخاب شود. کامپوزیت های دندانی انواع مختلفی دارند و برای استفاده های متفاوتی مانند ساخت روکش دندان، زیباسازی دندان های جلو و ترمیم دندان های خلفی به کار می روند.
تفاوت کامپوزیت و لمینت
کامپوزیت: ماده خمیرمانندی است که بر روی دندان قرار داده شده و سپس تراش و صیقل می خورد. هزینه آن نسبت به لمینت کمتر است و طی یک جلسه انجام می شود.
لمینت: پوسته های نازک اما مقاومی هستند که در لابراتوار ساخته می شوند و سپس با استفاده از مواد مخصوصی روی دندان نصب می شوند. طول عمر لمینت بیشتر از کامپوزیت است، کمتر رنگ می گیرد و زیبایی طبیعی تری دارد.
مزایای کامپوزیت چیست؟
کامپوزیت ماده ای مستحکم و با ارزش برای دندان ها بوده که دارای مزایای فراوانی می باشد، از جمله مزایای کامپوزیت می توان موارد زیر را نام برد:
- رفع نقوص دندانی با کمترین هزینه
- زمان درمان بسیار کوتاه، تنها در یک جلسه می توان کامپوزیت دندان را انجام داد. حال روشی نظیر ارتودنسی را در نظر بگیرید که زمان اجرایی چند ماه یا حتی چند سال دارد.
- فراهم کردن زیبایی برای دندان ها به سبب سفیدی و درخشندگی
- مناسب ترین روش برای طراحی لبخند و اصلاح طرح لبخند
- مدت ماندگاری و طول عمر استفاده بالای کامپوزیت
- ...
کامپوزیت دندان برای چه افرادی کاربرد دارد؟
تشخیص کامپوزیت کردن دندان ها با دندانپزشک است، دندانپزشک با توجه به شرایط دندانی فرد اقدام به درمان کامپوزیت می نماید و در موارد زیر عمدتا این درمان استفاده می شود:
- در مورد تغییر رنگ دندان ها بطوریکه روش هایی نظیر سفید کردن دندان ها دیگر جوابگو نیست.
- برای اصلاح ارتفاع دندان ها، کوتاه بودن دندان ها را می توان با کامپوزیت اصلاح نمود.
- شکستگی ها، لب پریدگی ها و موارد این چنینی نیز نیازمند بکارگیری کامپوزیت هستند.
- اصلاح ترتیب و کج بودن دندان ها، در میزان نامرتبی های جزئی استفاده از کامپوزیت بهتر از ارتودنسی و روش های دیگر است.
- پر کردن دندان ها، مخصوصا در دندان های جلویی که زیبایی آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است. در مواردی که از آمالگام برای پر کردن دندان ها استفاده می شد، سیاهی آن جلوه مناسبی نداشت، این در حالی است که جایگزینی کامپوزیت بجای آمالگام بسیار مناسب تر است.
- ...
اگر فواصل بین دندان ها زیاد باشد، دیگر کامپوزیت گزینه مناسبی برای دندان ها به حساب نمی آید، باید از روش های دیگر نظیر ارتودنسی برای این امر استفاده کنند. همچنین کامپوزیت های مورد استفاده برای افراد باید بهداشت مناسب را برای آن ها رعایت نمود.
انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیت درشت دانه یا ماکروفیل: اولین نوع کامپوزیت دندان که وارد بازار شد، کامپوزیت ماکروفیل میباشد.
کامپوزیت ریز دانه یا میکروفیل: این کامپوزیتها بر خلاف ماکروفیلها که ذرات درشتی بودند، از دوام کمتری برخوردارند.
هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید: این نوع کامپوزیت، در واقع بین کامپوزیت میکروفیل و کامپوزیت ماکروفیل قرار دارد. ذرات کامپوزیت هیبرید بین 10 تا 50 میکرومتر و همچنین ذراتی به اندازه 40 نانومتر است. کامپوزیت میکروهیبرید و نانوهیبرید هر دو در گروه کامپوزیت هیبرید قرار دارند و ذراتی به اندازهی کمتر از 100 نانومتر تا بیشتر از 1 میکرومتر دارند. این مواد دارای فیلر بالایی هستند که باعث میشود مقاومت آنها در برابر ساییدگی افزایش یابد و در نتیجه استحکام بالایی داشته باشند. از معایب کامپوزیت هیبرید میتوان به کاهش زیبایی آنها به مرور زمان به دلیل استهلاک، اشاره کرد. این نوع ماده به دلیل یکدست نبودن سطح ترمیم، باعث کاهش تاثیر پولیش و خاصیت بازتابکنندگی میشود.
نانو کامپوزیتها: نسل جدید کامپوزیتها، نانو کامپوزیتها میباشند که حاوی ذراتی به اندازه 20 نانومتر هستند. ذرات نانوکامپوزیت به یکدیگر متصل شده و نانوکلاستر (نانوخوشه) را تشکیل میدهند که ویژگی منحصر به فرد نانو کامپوزیتها همین نکته است. تجمع ذرات کوچکتر و تبدیل آنها به ذرات بزرگتر باعث میشود تا قدرت، مقاومت در برابر ساییدگی، قابلیت پولیش و استحکام این نوع از کامپوزیت افزایش یابد. میتوان گفت این نوع کامپوزیت بهترین نوع کامپوزیت دندان است.