کامپوزیت چیست؟
کامپوزیت حالت خمیری داشته که پس از قرارگیری روی دندان و متناسب با ابعاد آن، با نور مشخص با طول موج مخصوص سفت شده و قالب مناسب دندان ها می شود. بعد از قرارگیری کامپوزیت روی دندان ها می توان پولیش و صاف کردن کامپوزیت را انجام داد و زیبایی در حد دندان های طبیعی را فراهم نمود. موادی همچون آمالگام را در نظر بگیرید، این مواد سیاه بوده و هیچ گاه زیبایی در حد کامپوزیت را ندارند، با استفاده از کامپوزیت برای درمان های دندانپزشکی، ترمیم دندان ها به همراه زیبایی برای آن ها فراهم می گردد.
کامپوزیت ها برای درمان شکستگی ها، اصلاح ارتفاع دندان ها، تغییر رنگ دندان و ... کاربرد فراوان دارند، لمینت کامپوزیتی و روکش های کامپوزیتی کاربرد فراوان در درمان های ترمیمی و زیبایی دارند. این درمان با نام کامپوزیت ونیر یا ونیر کامپوزیت نیز شناخته می شود.
کامپوزیت دندان چگونه انجام می شود؟
ابتدا باید مورد استفاده کامپوزیت برای درمان های مختلف دندانپزشکی مشخص گردد، دندانی که قرار است بر روی آن کامپوزیت قرار گیرد، باید کاملا تمیز و بدون جرم باشد. اگر دندان مشکلات این چنینی داشت یا خون و بزاق روی دندان ها بود، دندانپزشک در گام نخست اقدام به تمیزکاری دندان یا جرم گیری می نماید.
در گام بعدی برای کامپوزیت کردن دندان، با استفاده از مواد اسیدی خاص روی سطح دندان را متخلخل کرده تا براحتی کامپوزیت به روی آن بچسبد و چسبندگی مناسبی داشته باشد. در مرحله پایانی کامپوزیت با استفاده از چسب مخصوصی روی دندان قرار می گیرد.
در گام بعدی با استفاده از نور با طول موج مشخص سفت شدن کامپوزیت انجام می گیرد. سپس برای ایجاد هماهنگی دندان کامپوزیت شده با سایر دندان ها از پولیش کردن استفاده می نمایند.
داشتن تجربه کافی دندانپزشک برای بدست آوردن زیبایی و استحکام بالای دندان کامپوزیت شده از اهمیت بالایی برخوردار است. فراهم شدن زیبایی برای دندان ها، سفید کردن دندان، استفاده از کامپوزیت به جای روش هایی نظیر ارتودنسی و ... از مزایای این روش درمانی محسوب می گردد.
مراحل کامپوزیت دندان به چه صورت است؟
برای کامپوزیت دندان باید مراحلی طی شود تا شما دندان هایی زیبا دارا شوید که این مراحل به شرح زیر می باشند :
- در اولین مرحله، برای آماده سازی دندان ها در صورت نیاز هرگونه کار مربوط به زیبایی و درمانی دندان مانند لیفت لثه انجام می شود.
- اگر که نیاز باشد یک آماده سازی کوچک بر روی دندان فرد باید انجام شود.
- در این مرحله باید رنگ کامپوزیت دندان به درستی انتخاب شود.
- پس از آن باید دندان ها را ایزوله کرد، اسید زد، شست و خشک کرد.
- انواع مختلف کامپوزیت مورد استفاده قرار می گیرد و بهترین دکتر ارتودنسی در تهران شروع به انجام کامپوزیت ونیر میکند.
- در این مرحله ونیر کامپوزیت را پالیش و تکمیل می کنند.
- فیزیولوژیک لثه بعد از درمان شستشو می شود.

انواع کامپوزیت دندان
- کامپوزیت درشت دانه یا ماکروفیل: اولین نوع کامپوزیت دندان که وارد بازار شد، کامپوزیت ماکروفیل میباشد.
- کامپوزیت ریز دانه یا میکروفیل: این کامپوزیتها بر خلاف ماکروفیلها که ذرات درشتی بودند، از دوام کمتری برخوردارند.
- هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید: این نوع کامپوزیت، در واقع بین کامپوزیت میکروفیل و کامپوزیت ماکروفیل قرار دارد. ذرات کامپوزیت هیبرید بین 10 تا 50 میکرومتر و همچنین ذراتی به اندازه 40 نانومتر است. کامپوزیت میکروهیبرید و نانوهیبرید هر دو در گروه کامپوزیت هیبرید قرار دارند و ذراتی به اندازهی کمتر از 100 نانومتر تا بیشتر از 1 میکرومتر دارند. این مواد دارای فیلر بالایی هستند که باعث میشود مقاومت آنها در برابر ساییدگی افزایش یابد و در نتیجه استحکام بالایی داشته باشند. از معایب کامپوزیت هیبرید میتوان به کاهش زیبایی آنها به مرور زمان به دلیل استهلاک، اشاره کرد. این نوع ماده به دلیل یکدست نبودن سطح ترمیم، باعث کاهش تاثیر پولیش و خاصیت بازتابکنندگی میشود.
- نانو کامپوزیتها: نسل جدید کامپوزیتها، نانو کامپوزیتها میباشند که حاوی ذراتی به اندازه 20 نانومتر هستند. ذرات نانوکامپوزیت به یکدیگر متصل شده و نانوکلاستر (نانوخوشه) را تشکیل میدهند که ویژگی منحصر به فرد نانو کامپوزیتها همین نکته است. تجمع ذرات کوچکتر و تبدیل آنها به ذرات بزرگتر باعث میشود تا قدرت، مقاومت در برابر ساییدگی، قابلیت پولیش و استحکام این نوع از کامپوزیت افزایش یابد. میتوان گفت این نوع کامپوزیت بهترین نوع کامپوزیت دندان است.
مزایای کامپوزیت
مهمترین مزیت مواد کامپوزیتی آن است که با توجه به نیازهایی که داریم، میتوانیم خواص آنها را کنترل کنیم. به طور کلی مواد کامپوزیتی دارای مزایای زیر هستند:
- نسبت به وزن خود مقاومت مکانیکی بالایی دارند.
- مقاومت در برابر خوردگی آنها بالاست.
- نسبت به فلزات خصوصیات مکانیکی بهتری دارند.
- به عنوان یک عایق حرارتی خواص خوبی دارند.
مجموعه این خصوصیات است که باعث کاربردهای گسترده کامپوزیتها در صنایع نوین میشود. در ساخت بدنه جنگندههای رادارگریز از کامپوزیتها استفاده میشود. همچنین در ساخت قطعات هواپیما و پره نیروگاه بادی و پره هلیکوپتر از کامپوزیتها استفاده میشود. بهطور کلی مواد کامپوزیتی به دلیل جرم بسیار کم و مقاومت بالا نسبت به فلزات، در صنعت هوا و فضا کاربرد وسیعی دارند.
خواص کامپوزیتها به عوامل مختلفی از قبیل نوع مواد تشکیل دهنده و ترکیب درصد آنها، شکل و آرایش تقویتکننده و اتصال ماتریکس و تقویتکننده به یکدیگر بستگی دارد.